A Tisza-tónál kerekeztek

bringa

Április 28-án, pénteken az egyetemünk oktatói és hallgatói közös kerékpártúrán vehettek részt a Tisza-tó körül. A 36 lelkes és bátor résztvevő az egyetem előtti parkolóból indult útnak egy bérelt autóbusszal Tiszafüredre. 10.00 óra magasságában érkeztünk meg a Kerékpáros Centrumba, ahol jó minőségű, hadra fogható kerékpárok közül választhattak a résztvevők. Jakab-Keul Andrea, a Testnevelés és Sportudományi Intézet mesteroktatójának beszámolóját olvashatják.

Kis izgalommal és várakozással teli tekintetekkel, egy rövidebb eligazítás után 10.30-kor indultunk neki a 65 km hosszú körnek. A Tisza-tavi bringázás vonzereje a természet közelségében és a teljesen sík terepben rejlik, hiszen a kerékpárút végig a víz látványával és a tó vadregényes mivoltával örvendezteti meg az arra kerekezőket. Nem véletlenül az UNESCO világörökség része és a Hortobágyi Nemzeti Park védelmét élvezi. Poroszló felé vezetett az utunk, ahol a 2020-ban átadott teljesen biztonságos, autóforgalomtól elkülönített négy hídon haladhattunk át, mely önmagában is egy látványos építészeti remek, nem beszélve az onnan nyíló kilátásról a tóra. Itt az idő hiányában csak kívülről tekintettük meg a Tisza-tavi Ökocentrumot, mely Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriuma is, majd Sarud következett homokos partú strandjaival.  Kiskörén csodálhattuk meg az erőmű monumentalitását és a hozzá tartozó, nemrégiben elkészült hallépcsőt, mely Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója, melyre méltán lehetünk büszkék. Itt egy hosszabb szusszanásra, evésre és folyadék feltöltésre tartottunk egy kis pihenőt, majd Abádszalók felé vettük az irányt, mely a Tisza-tó vízisport fellegvára, melynek az arculata az utóbbi években megújult. Tiszafüredi visszaérkezésünk előtt még tartottunk egy rövid pihenőt a Stég bisztrónál, ahol magunkhoz vehettünk némi frissítő limonádét az utolsó 10 km megtételéhez. Egy kicsit elcsigázottan, fáradtan, de annál nagyobb élményekkel telve érkeztünk vissza a Kerékpáros Centrumba, ahol Szilágyi Gyula kerékpárkölcsönzős Úr jóvoltából mindenki kapott egy gyümölcsös üdítőt. Nagyon jó hangulatban telt a túra, a csapat hozzáállása kifogástalan volt! Remélem hagyományt teremtünk és évről-évre bővül a vállalkozó szellemű oktatók és hallgatók köre! - fogalmazta meg élményeit és jövőbeni terveit Jakab-Keul Andrea oktató.

Köszönet a Nyíregyházi Egyetemnek az anyagi támogatásért (autóbuszbérlés, kerékpárkölcsönzés)! 

Köszönet Dr. Kiss Kálmánnak, aki segítségemre volt a külföldi hallgatók lelkesítésében, koordinálásában, a túra előkészületeiben és az alatt is!